Tuesday, September 18, 2012

officially : 3year student

jam 4 pagi bertemankan secawan milo dan mcQ pharmacology
menjadi sesuatu rutin apatah lagi esok kelas bermula tengah hari

"3 year?ermm..memang susah..sebab tahun ni banyak subjek2 susah..tahun ni nak tentukan korang layak ke x jadi doc..sebab tahun depan dh start cycle..study je..ikut flow ok la" : tetiba teringat kata-kata nasihat senior

yup..now i officially 3 year medical student

alhamdullilah..aku bersyukur atas ketentuanNya atas redhaNya aku dah selamat menjalani pengajian 2 tahun yang pertama..di fikiran aku hanya satu : lambat lagi ke 4 tahun yang berbaki??
mungkin bisik hati yang terlalu mengekang diri..mengekang diri daripada cuba memahami realiti..sedarlah aku 4 tahun tu masih lama dan panjang..macam2 dugaan cabaran pahit manis asam garam kehidupan yang perlu aku tempuh lebih-lebih aku kini menimba ilmu jauh nun di bumi perantauan..masih banyak yang perlu aku pelajari dan aku harus sedar pencarian ilmu itu belum tentu pasti berakhir sekalipun aku menggapai segulung ijazah..itu bukan satu tiket aku akan boleh memasuki wad..memegang pesakit..melakukan sesuatu terhadap pesakit kerana pengalaman itu ilmu..pemerhatian itu ilmu..bertanya itu ilmu
apatah lagi sesi pembelajaran itu semestinya ilmu
dan harusnya menuntut aku untuk bertindak ke atas setiap ilmu itu
belajar,memahami dan cuba bertindak *mungkin itu prinsip baru untuk aku jalani tahun ke3 -.-'

Alhamdullilah jadual waktu tahun ke3 yang tidaklah terlalu padat
namun tetap menuntut untuk berjalan jauh dari satu kelas ke kelas yang lain
begitu juga dengan subjek yang baru
dan kebanyakan pembelajaran tahun ini di Hospital
mungkin untuk lebih mendalami sesuatu penyakit dan diagnosis pesakit
insyaAllah..semoga semuanya berjalan dengan lancar dan baik
amin

masa ni 1st general surgery class..lecturer suh pakai scrab n masuk operation teater (OTI) tengok pembedahan buang appendic..pengalaman pertama yang berharga alhamdullilah

mengenali apa itu erti bersyukur
membuatkan aku lebih berani memasuki pengajian di tahun baru
masa tetap berjalan perjalanan masih panjang
aku mesti berjalan sambil aku melihat sekeliling
menghargai dan mengenali apa itu nikmat dan keindahan ciptaan Tuhan
kadang2 aku mesti berlari sambil aku memandang sekilas pandang tepi kanan kiri 
mungkin aku mampu untuk menajamkan minda dan fikiran untuk menangkap panorama
mungkin ketika aku letih berjalan aku tak mampu melihat apa2 disekeliling
itulah perjalanan kehidupan kita
ianya sementara..yup itu janji Allah
tapi ketahuilah kawan2 mencuba untuk berusaha sedaya mungkin
walaupun dalam kita susah,senang,gembira,menangis
segalanya ada peluang dan ruang
segala-galanya atas diri kita sendiri
kerana diri kita yang membentuk peluang
diri kita juga pencetus alasan
dan diri kita juga pembakar harapan
kerana itu satu kehidupan
dan kehidupan itu nikmat 
kita berusaha Allah nampak
kita bersabar Allah menguji
dan apatah lagi kita tawakal Allah sukai

aku bersyukur atas segalaNya
kerana segalanya adalah daripadaNya 
dan segala2nya jua pasti kembali ke pangkalNya
alhamdullilah atas segala ketentuanNya

*selamat menjalani sem baru tahun baru pengajian buat semua 
lepak dan relax enjoy study dan fokus target insyaAllah segala2nya pasti cemerlang :)


8 comments:

Momo said...

best tak belajar jadi doktor?

hikmaht said...

Gud luck..will be my turn next year..but still have the very long jaourney in this 2nd year..btw,BM dori mmg A+ ar..sdp gler ayt

Anisa Anuar said...

terbaik....tinggal half way je lagi tu...chaiyok3

Khai Artzfar said...

yeah update juga yer.. keep it up bro! you got your followers doa'

khai said...

momo : alhamdullilah..best je kalau minat lagi ok kalau x minat xpe boleh digarap ^^

khai said...

hikmaht : haha.yelah tu..good luck tuk 2nd year..be the best iAllah

khai said...

anisa : iAllah..tkasih doakan ^^

khai said...

khai : haha dh lme menyepi ni.yup bro..amin iAllah ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...