Monday, January 31, 2011

gelagat 'mama' floor 13 !

video
video ini bukan satu rekaan dan ianya adalah kenyataan..
tiada kena-mengena dengan sesiapa sahaja diluar sane,
kecuali 4 insan didalam video ni yang bertindak sebagai aktor secara tak sengaja!
bukan nak aibkan sesiapa,tetapi sekadar perkongsian semata2;)

HAHAHAHA..
tetiba je aku ase nak gelak..wajah mama (atau nama panggilan manja kat malaysia-warden) mula bermain di kotak fikiran aku sekarang !
ntah kenapa..nak kata aku dilamun cinta dengan dia??
TIDAK SAMA SEKALI!
tapi mungkin sbb rindu kat dia coz dah lama tak jumpa sejak aku tinggalkan tempat ni seminggu lepas..takde lak kelibat dia aku tengok kat dapur sejak akhir-akhir ni..dan tadi secara tak sengaja(maybe ade jodohnya
aku jumpa dia kat bas stop ! memang seronok habis ! 
yang aku hampehnya,
sempat lagi mama berleter kat aku n kawan2 lam bas tdi...gtau yang umah aku still xcuci ! 
(walaupun aku dah bosan 24 jam mencuci !)

hahaha..itulah mama floor 13 tempat aku tinggal ni 
lau korang nak kenal empunya diri..
wajah agak manis berperwatakan seorang  ibu yang tegas mendidik anak-anak yang agak nakal ni !

aku ingat lagi masa first week aku kat sini..hadiah pertama yang aku dapat daripada pushkin (nama tempat aku tinggal disini) adalah dipertemukan dengan mama ni..tanpa sebarang senyuman pun tuk kami tanda selamat datang,aku ngan kawan2 terus diberi satu leteran yang cukup pedas sekali ! disuruhnya kami bersihkan bilik,tandas dan setiap inci dan penjuru lam rumah..
WAH ! HEBAT SEKALI !

bulan pertama dan kedua di sini bagi aku seolah-olah seperti mimpi ngeri ! tiap-tiap hari terpaksa melihat kelibat mama dengan jersi biru gelapnya dan kadang-kadang seperti sudah terbiasa dengan leterannya yang bagi aku wajar diiktiraf world guinness book of record sebagai leteran terpedas didunia!
begitulah hari-hari aku dan kawan2 aku disini..ntah la,kadang-kadang tu apa yang dia leterkan kat kami,langsung xmasuk akal dan seolah-olah cam sengaja nak menghabiskan masa luangnya mencari gaduh ngan kami..memang menyakitkan hati..uhhhhh..

apa yang lagi best,kadang2 apa yang dia cakap,aku n kwn2 memang xpaham langsung ! (fully ruski kot..dahla guna bahasa ruski kampung moscow)uhh...so,ak n kwn2 mmg xdpt nk paham apa yang dia nak bagitau kat kami..memang susah gini..ntah apa yang dia buruk2kan aku ngan kawan2..uhh..

kadang-kadang aku ngan kwan2 sanggup lari daripada dia ! dengar je hentaman kasut bertumit bergeser di lantai dan semakin kuat hentaman kedengaran menuju kearah bilik kami,memang xde cara lain boleh buat : kunci pintu bilik ! silent kan semua ! lagak cam xde orang lam bilik...
uhhhhhh...terlepas juga akhirnya...

NAMUN
sejak akhir2 ni..
watak mama terhadap kami mula berubah..lebih kurang 180 degree..
masuk je bilik..senyum2 tanya khabar..then yang lebih indah lagi mama gtau yang kami bagus dah kali ni ! (bukan senang nak dapat pengiktirafan sebgini rupa daripada mama floor 13)
walaupun mama masih tidak lekang dengan leteran tajamnya,berteriak dengan suara lantang mengegarkan bangunan pushkin ! , namun kali ni setiap kata-katanya mula jadi sesuatu yang berharga bagi kami..
setiap tegurannya kami turuti...
yeee..mama buat semua ni demi nak lihat bilik kami suci bersih dan murni..
setiap yang diberitahunya selama ni ade ertinya..mungkin silap kami..tak mahu menerima apa yang dinasihati mama selama ni..
tanpa kelibatnya sehari,seolah-olah satu bangunan pushkin ni xberseri2..
aura mama memang kuat sekali..sikapnya yang bertanggungjawab dan tegas dalam mendidik kami walaupun lam hati penuh dengan kasih sayang dan prihatin 
membuatkan kami mula menghargai kehadirannya 
di floor ni..
thanx mama floor 13..

harap2 dapt melihat kelibatnya lagi esok pagi ! ;)

wajah yang penuh dengan kasih sayang..walaupun cukup tegas sekali !

masih sempat berposing 
(gambar tanpa roomateku, fikri dan christopher..xbalik daripada kelas lagi mase ni)

benarlah kata2 pujangga ni :
hargailah setiap apa yang ada disekililing kita walaupun ianya sukar untuk diterima..jangan cepat mengeluh dengan apa yang memeritkan kita kerana janji allah kat kita dah pasti > setiap yang perit tu akan ada manis yang menanti 
percayalah;)

*korang perasan x?sepanjang post ni,
aku xnyatakan nama mama ni..
haha,siyesly,aku xingat nama dia,
aku penah tanya dia,tapi dah lupe;)


Sunday, January 30, 2011

penantian itu BUKAN 1 penyeksaan

PENANTIAN TU SATU PENYEKSAAN ?

lau betul korang setuju ngan statement aku ni
mengapa mesti ada yang tunggu lau xpasti tu benar2 akan tiba nanti?
kadang2 aku confius
lau betul ada yang suka ngan penantian..menunggu seseorang yang disayangi..dengan harapan dia datang kepada kita nanti
tapi
mengapa mesti wujud golongan seperti ni??
yang sanggup mengadaikan nyawa sendiri kerana tertekan dengan penantian yang tak pasti ??
itukah erti cinta yang diagung2kan selama ni..berakhir jua di tali gantung..

dan golongan ni??
menyeksakan diri sendiri dek kerana penantian x datang kemari..
sehinggakan ada yang menjadi sampah jalanan seperti hidup bagaikan bangkai-bangkai bernyawa..
tiada erti lagi !

macam mana lak lau apa yang  diharapkan tak tercapai
nak salahkan siapa lagi??
sampai ada yang sanggup bunuh teman sendiri..
masuk penjara..apa akhirnya : hukuman gantung sampai mati

mengapa mesti melaungkan kata2 ni dengan penuh darjat yang tinggi
lau ianya xpasti mampu membahagiakan diri kita nanti...

mengapa mesti ini yang terjadi
murung hari-hari tanpa sebarang gembira
dek kerana penantian yang dinanti??

dimana kamu yang aku nanti ??

sekarang bukan lagi masanya tuk kita
menunggu sesuatu yang xpasti
menanti sesuatu yang belum pasti hadir
mengharapkan sesuatu yang belum mampu dicapai oleh diri sendiri
lau korang lam keadaan seperti ini...

BERTINDAKLAH DENGAN SEPANTAS MUNGKIN !
pastikan korang mendapatkan kepastian daripada si dia terlebih dahulu 
dengan harapan..apa yang dipastikan olehnya benar2 logik dan akan kesampaian !

jangan pernah korang n teman melaungkan kata2 cinta 
tanpa korang mengerti erti cinta sebenarnya

cinta itu memahami antara satu sama lain
cinta itu melengkapi antara satu sama lain

terimalah pasangan kita seadanya...baik buruknya..
hanyalah sama seperti kita..manusia biasa ciptaanNYA..

dan peringatkanlah kepada si dia
cintailah kita untuk selama-lamanya
atas dasar tuk kekal ke jinjang pelamin

insyaallah..
semoga penantian dan pengharapan kita semua
bukan 
sesuatu yang menyeksakan lagi !
dengan mendoakan agar dialah
jodoh kita
selama-lamanya
ke akhir hayat

cincin ini menjadi simbol kepada penantian selama ni..
tuaikanlah ia dengan doa kepada ilahi..
mengharapkan penantian itu berakhir dengan indah sekali
semoga jodoh kita dengannya..sudah terpatri
AMIN..

Saturday, January 29, 2011

berlin.hamburg | indah & ertinya

salam blogging buat semua pencinta2 blog..dimana saja anda berada..
make ur life fun ye!
alhamdullilah
selepas seminggu aku meninggalkan bumi moscow 
akhirnya aku kembali semula di sini untuk meneruskan misi menimba ilmu untuk masa hadapan yang hakiki..
seminggu di bumi JERMAN..
seperti tidak keterlaluan tuk mengiktirafkannya sebagai minggu yang paling bererti lam hidup ini..
banyak yang aku belajar..
dan hari ni aku dah dapat konklusi..
dan kini aku ingin kongsi tuk semua yang ingin menghayati..

siapa x kenal JERMAN?


negara pengeluar kereta terulung di dunia..
sapa x ingin pandu MERCEDES BENZ??

negara yang cukup terkenal ngan FOOTBALLnya!!

negara yang cukup CANTIK dengan pemandangannya !


dan yang lebih penting yang ingin aku kongsikan :

negara yang penuh dengan
kesopanan serta keikhlasan hati rakyatnya menerima 
erti sebenar 
SENYUMAN
dan
KEAMANAN SEDUNIA

serta
negara yang penuh dengan keindahan sinar islam yang tak tercapai di lain2 negara

aku ingat lagi..
saat aku menjejakkan kaki di bumi berlin (ibu negara jerman)
menaiki bas awam tuk ke tempat penginapan 

(canggih giler!semua bas awam di jerman keluaran MeRCEDES BENZ !)

aku tersentak seketika..
kedengaran suara lembut ni dari arah belakang aku :
"EXCUSE ME..SORRY"
ntah pape..aku tengok kat bawah..
OIIPPPSS...luggage aku mengganggu laluan awam tuk naik turun bas tu !
aku mula mengelabah..
(lau begini aku buat di moscow,mampus aku !dan lama aku dikecam orang moscow !)
namun,bila aku alihkan luggage aku,xde sebarang suara sinis kedengaran..
bahkan..aku mendapat satu ukiran senyuman dari insan yang mengucapkan kata2 manis sebenar tadi..
malah,senyuman tersebut seolah-olah berlanjutan kepada penumpang-penumpang bas yang lain
sehinggakan bas tersebut mula dipenuhi dengan senyuman.. 
seolah-olah menyambut ketibaan kami dengan penuh tangan yang terbuka !
YA ALLAH
begitu indahnya budaya masyarakat JERMAN !


begitu juga ngan aunty ni..tatkala aku ngan kawan2 tersesat mencari arah tuk jalan2..kehadiran aunty ni seakan-akan membawa tuah..beliau menegur kami,then menunjukkan arah yg betul serta masih berkesempatan bercerita tentang perihal dirinya ! cukup indah sekali !

menghayati erti berbudi bahasa bukanlah sesuatu yang sukar bagi rakyat jerman..
mereka telah diajar dari kecil tuk menghormati orang tua serta berbuat baik kepada orang lain samaada sesama warganegara mahupun orang asing..cukup berbeza di moscow yang seolah-olah terbawa2 dengan sikap dan budaya yang dibawa nenek moyang soviet mereka..dimana-mana sahaja di bumi moscow,jika ingin melihat senyuman rakyatnya kepada kita warga asing bagaikan mencari sebutir permata hitam dalam lautan yang luas diameternya..memang susah dan kadang-kadang je dapat jumpa..

aunty n sanggup melayani karenah kami tuk bergambar bersamanya..


perkongsian seterusnya adalah apabila aku dan kawan2 menjejaki sebuah masjid yang didirikan oleh warga indonesia di berlin..masjid ini dijaga sepenuhnya oleh sebuah persatuan rakyat indonesia yang begitu ramai menetap disini..


suasana masjid yang tersusun dan harmoni

ketika kami sampai..musyawarah sedang dijalankan

begitulah kuatnya ukhwah persaudaraan masyarakat indonesia di sini..walaupun mereka jauh dari tanah kelahiran,tetapi mereka tetap bersatu hati sama-sama menjaga akhlak dan peribadi demi menegakkan syiar islam yang hakiki..
kehadiran kami disini bagaikan satu rahmat berharga bagi mereka..kami disambut dengan penuh mesra memandangkan kita semua adalah sesama muslim walaupun berlainan sempadan negara

begitu juga di Hamburg, kami menjejaki sebuah masjid yang cukup besar tersergam indah ditengah-tengah kawasan penempatan mewah disini..
seni bina masjid ini cukup unik dan khabarnya masjid ini merupakan antara masjid terbesar di jerman..


majlis syiah yang tersergam indah di bandar pelancongan Hamburg

begitu ramai penduduk muslim di sini yang berasal dari negara iran, turki dan negara semenanjung arab yang lain yang menetap disini..
apa yang membuatkan kami terharu..
kehadiran kami disini disambut dengan penuh kegembiraan walaupun berlainan haluan memandangkan mereka dari puak syiah dan kita dari ahli sunnah wal-jamaah..
namun atas dasar persaudaraan islam..kita tetap serupa,mengadap dan beriman kepada ALLAH SWT YANG MAHA ESA.. 
  
begitulah indahnya bumi berlin dan hamburg
pengertiannya cukup bermakna dan akan dapat dirasai oleh sesiapa sahaja yang berkunjung ke sini..
PERCAYALAH..
indahnya JERMAN bukan setakat
tempat-tempat yang cukup menarik tuk dikunjungi






bahkan kemesraan rakyatnya serta sinar islam yang cukup agung dan penuh ertinya..
yang seolah-olah menjadi mercu tanda utama NEGARA BENUA EROPAH ini menarik pelancong luar tuk menjejaki keindahannya..
sungguh sedih serta pilu untuk meninggalkan jerman yang kaya dengan budi bahasa..yang kaya dengan keutuhan pegangan agama syumul islam..

semoga berjumpa lagi JERMAN !
BUMI INDAH CIPTAAN-Nya


















Wednesday, January 26, 2011

pengeboman @ domodedovo airport | keselamatan kami bagaimana?

video keadaan di lapangan terbang antarabangsa domodedovo,moscow ketika tradegi berlaku..

jam di laptop menunjukkan waktu di hamburg,jerman sudah pun mencecah jam 12.25 malam dengan suhu yang agak sejuk sekitar 1 degree (moscow -10deg)..tatkala semua kawan2 ngan senior2 sedang nyenyak tidur kerana letih seharian melayan karenah diri shopping2 n jalan2 round kotaraya ni pada hari n..dan aku still macam biasa,masih sempat tuk melayan FB dan kini nk blogging,dek menghargai peluang free akses di tempat penginapan yang kami duduki sekarang ni (lau kat tmpat awam,main internet sejam kat jerman ni mencecah rm10 !)

apapun,dunia tetap berputar...dan masa tetap berjalan..4 hari aku dan kawan2 serta senior2 berada di jerman yang agak jauh dari moscow (2jam setengah perjalanan melalui flight), kami dikejutkan dengan berita pengeboman yang berlaku di lapangan terbang antarabangsa domodedovo (yang baru sahaja menjadi tempat tuk kami naiki flight) 4 hari yang lepas..angka korban mencecah 34 orang dan yang tercedera seramai 130 orang lebih>menyebabkan tradegi ini menjadi antara bahan hangat di muka depan akhbar-akhbar dunia dan berita-berita semasa..


suasana kecoh diluar terminal

apa dah berlaku kepada lapangan terbang yang menjadi kebanggaan seluruh warga russia yang diiktiraf antara lapangan terbang yang paling canggih dari aspek keselamatannya?apa sudah jadi kepada lapangan terbang yang terbasar di russia yang dibina pada tahun 1964 ini?mengapa tradegi hitam yang pernah berlaku disini pada tahun 1994 berulang kembali?>>apa yang pasti : aku tidak meragui aspek keselamatan di lapangan terbang ini,mmg cukup hebat sekali..berbanding di KLIA dan lain2 lapangan terbang di dunia..

aku ingat lagi 5 hari lepas,ketika aku nak melepasi kawasan imigresen russia tuk ke balai pelepasan,aku dicheck satu persatu sehinggakan muka aku pun pengawai bertugas konfius ! (agak berbeza ngan gambar aku lam passport),alhamdullilah..aku lepas > then halangan seterusnya aku dikehendaki membuang kasut dan semua barang dan melepasi 1 kawasan checking yang menggunakan 100% elektronik (scan badan menggunakan komputer)..memang cukup ketat ! (sehinggakan ada di kalangan kami yang kene tahan sekejap untuk dipersoal atas keraguan>nasib baik ada kad universiti dan passport..alhamdullilah..)

penduduk yang tercedera

dan jika pengeboman ini berlaku...dimana masalahnya?adakah kremlin masih mahu menuding jari dan menyalahkan pihak lain?dan adakah umat islam masih menjadi sasaran suspek selepas pengeboman yang berlaku di stesen METRO 2 tahun lalu?dan apakah nasib kami duta2 kecil moscow di sini?dan apa yang lebih memusykilkan kita semua,kejadian berlaku di terminal ketibaan..bererti suspek kemungkinnya penduduk tempatan mahupun orang asing?


penduduk tempatan mengecam tradegi yang berlaku

apa pun persoalannya,tradegi yang menimpa semuanya berlaku atas dasar pencerobohan dan provokasi semata2..moscow sememangnya tidak lari dari sebarang ancaman dan kekacauan..bumi yang pernah dianggap bumi soviet ini sering kali tidak lekang daripada sebarang isu-isu kekejaman dan pergolakan seolah-olah moscowlah bandaraya utama menolak dasar keamanan..kelibat rakyatnya yang sering tidak bersepahaman dan sering menyalahkan orang asing jika berlaku apa-apa pengeboman menyebabkan negara ini sering kali digeruni olah kuasa-kuasa besar yang lain..dimana kelibat barack obama tatkala tradegi ini berlaku?dan mengapa jurucakap rusia,tatyana morozona klasifikasikan tradegi ini berpunca daripada penganas?dan mengapa china,britain dan israel sepi dan tutup mulut dalam membincangkan 
hal ini?


Presiden Russia, Dmitry Medvedev ketika sidang media baru-baru ini
yang mengecam tradegi ini dan menganggap ianya berlaku
disebabkan oleh pengganas

tepuk dada,tanyalah minda kalian semua..begitulah hakikatnya..natijahnya,apa yang berlaku di bumi moscow pada hari ini sememangnya ada hikmahnya..hikmah tuk mengajar Dmitry Medvedev,presiden republik russia tuk buka mata akan realiti sebenar dan jangan lagi menyalahkan pihak-pihak yang tidak bersalah..

signifikannya,nasib kami disini tetap sama..pelajar malaysia tetap terselamat dan masih belum pernah menjadi sasaran mana-mana kempen pembunuhan yang berleluasa dalam kalangan masyarakat tempatan..lau ada pun,kami hanyalah sekadar tempias dan mangsa keadaan..kecekapan pihak kedutaan Malaysia di moscow serta persatuan-persatuan pelajar sememangnya amat perlu dibanggakan..ada sahaja permasalahan yang berlaku,merekalah yang tidak lekang tangan mencari acuan keselamatan untuk kami yang hampir 1500orang warga malaysia yang menetap di sini..


keindahan kota metropolitan moscow

apapun yang berlaku..moscow tetap bandaraya aman dan tenteram bagi aku..kerana setiap kali aku ke kelas,menaiki bas,menaiki keretapi api,mahupun berjalan-jalan di kaki lima serta ke pasaraya2,kelibat warga moscow tetap seperti biasa,menghormati kami semua dan melakarkan senyuman manis seolah-olah kamilah tetamu berharga mereka..kekacauan yang hanya kadang2 berlaku,memang memberi impak yang agak besar buat kami semua serta diri aku sendiri..tapi apa yang berlaku itulah mengajar kami realiti sebenar dunia hari ini yang sedang dilanda krisis kemanusiaan..kremlin masih cantik seperti biasa,METRO still menjalankan tugasan menjadi yang kedua keretapi tersibuk didunia,arbatskaya still cantik seperti hamburg,spartiv dan park kultury still aman dan harmoni seperti sediakala..ASHAN tetap mejadi pembekal utama keperluan harian kami semua dan itulah yang aku dan lain2 harapkan..seperti sediakala tuk kami jalankan misi meneruskan wadah ilmu tuk berbakti kepada negara satu hari ini..


kami pencinta keamanan !


doa kalian semua menjadi semangat tuk kami meneruskan perjuangan ini...walaupan jauh dimata kalian semua,kami tetap bersabar menghadapi segala dugaan yang ada kerana manisnya akan menjelma jua..INSYAALLAH..tunggulah kepulangan kami dengan segulung ijazah yang penuh bermakna yang kita semua harapkan..
AMIN

Thursday, January 20, 2011

it's time for GERMANY !

berlin-germany


IT's time for GERMANY !

ALHAMDULLILAH..
exam dah lepas..
semuanya ok ;)
so
start saat ni..
aku ada masa cuti tuk 2 minggu lagi
sebelum aku akan teruskan tuk SEM ke-2
macam-macam dah fikir
nak buat pe tuk 2 minggu ni?
nk stay moscow?
menikmati hari-hari disini..


or maybe?
balik malaysia?
jumpa family n kawan2..
memang aku nak balik ! tapi sekejap sangat..
xpe,bulan 6 ni aku balik k!


dan
last sekali aku buat keputusan 
ikut senior n kawan2 tuk jaulah 
ke
BERLIN !
kata internet (bukan kata aku la)
bandaraya ni..bandaraya paling cool didunia
haha..ntah la dimana coolnya

dan satu lagi city kat german akan aku lawati
HAMBURG!
ha..aku suke city ni..ade laut..dah lame aku xjumpa laut !

apapun,
esok..aku akan mulakan journey ni ngan senior dan kawan2..
kata senior perjalanan akan amik masa sejam melalui udara
dan aku akan stay kat sana selama seminggu !
harap2 percutian berilmu kali ni akan memberi seribu manfaat
dan pengalaman berguna bagi aku..
doakan aku lam keadaan baik dan sumanya selamat esok dan seminggu ni !

JUMPA KORANG LAGI NEXT WEEK !
SELAMAT BERBLOGGING !
---SENYUM SOKMO---





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...