Wednesday, March 7, 2012

масленица : tradisi dan kebudayaan masyarakat Russia

petang yang panas hari ni berlatarkan cahaya matahari
walapun suhu masih di bawah takat beku
namun kehadiran matahari membawa berita gembira buat seluruh warga Russia
sebagai petanda musim salji akan berakhir tak lama lagi

begitulah realiti kehidupan mereka
hidup berpandukan 4 musim berbeza setiap tahun
sebagai kitaran kehidupan yang ada pahit dan ada manisnya
dan bagi mereka,musim salji/sejuk itu adalah satu musim yang paling pahit untuk dilalui
dan hal ini mempunyai kaitan dengan sejarah dan ketamadunan manusia mereka
*ada juga kaitan dengan agama 

масленица (Maslenitsa)
merupakan 1 perayaan di mana seluruh masyarakat Russia akan membuat pancake sebagai tanda kejayaan pengakhiran musim sejuk dan akan bermulanya musim bunga
dan baru-baru ni semasa kelas bahasa Russia
aku dan seluruh ahli group amat bertuah sebab di beri peluang oleh lecturer tuk sama-sama merasai kemeriahan sambutan ni 
*walaupun sambutan yang hanya berskala kecil namun cukup bermakna :)

banner масленица
nak buat pancake sama je cam nak buat lempeng
mula2 kacaukan telur dalam 3 biji
then masukkan tepung gandum dan susu rendah lemak
kacau hingga sebati
dah sebati siap2 tuk goreng plak 
masak atas dapur khas tuk pancake..baru letak pun dah hangit
*mungkin sebab aku xde bakat kot.hehe
perghh!banyak giler..dah siap tuk dimakan :)
bersiap2 tuk santapan plak
PEACE sebelum makan 
our russian language lecturer,Alexandar Rubailov
memang sporting habis :D
makan pancake ngan yogurt,jem strawberi dan coklat..terbaik !
ni pancake khas from our lecturer
LOVE GROUP 94(our group)!
lepas siap sume makan,dah kenyang
kitaorang kena lukis monster plak !
setiap orang lukis satu2 part.haha
*kata lecturer ni monster winter (simbol kejahatan musim sejuk)
monster bersiap sedia tuk dibakar !
monster dibakar menandakan berakhirnya musim winter !

dan apa yang dapat aku belajar dari sambutan ni :
cara pakai apron ngan betul *FIRST TIME pakai ni..bangga2 :D

walaupun bagi kita peristiwa ni xde makna
apatah lagi hanya buat dan makan pancake
namun bagi seluruh wrga bumi soviet : масленица
sesuatu yang amat mereka bangga
kerana itu merupakan tradisi dan kebudayaan mereka

selamat datang musim bunga di Moscow !

13 comments:

calmehan said...

untunglaa musim bunga plak menjelma! tulip se..hek3:p

❖ FS ❖ said...

Nampak sedap je pancake tuu .

~lieya~ said...

Lya penah try buat..tapi tak menjadi..hahaha..
tawar..tak tahu apa yg kurang..hee..
wah musim bunga.mesti cantik.
nanti tangkap gambar byk n post kat fb ye!hee

:: Khai Artzfar :: said...

fulamakkkk best gilerrr!! mohon buat salu entry pasal rutin kehidupan kt sane..best kot baca pengalaman org :))

iEyrDz said...

beznyErrr.. bunga laa plak pasneyyy... post mnyak2 yer pasl bunga

khai said...

calmehan : yup.tapi still bersalji.iAllah.hehe

FS : best mmg best..mcm lempeng kat malaysia :)

khai said...

lieya : haha..tu la,yg ni pun kurg menjadi dye kne xmanis n xtawar.xpe dh tu percubaan tpi rasa dye cam lempeng je kan.hehe
insyaAllah :)

khai said...

khai : best bro tpi pancake tu kurg menjadi hasil air tngn aku.hak8
insyaAllah nti aku try buat 1 entry :)

khai said...

ieyrdz : yup..insyaAllah :)

noor nabilla fattin said...

UNTUNGLAH dapat buat sndri haha kitorang lecturer bgi blin free dalam kelas je , terus masuk perut huhu tapi ada sambut juga buat game depan hostel MAI tapi tak berkesempatan sebab masa tu pergi sambut malulidurasul dekat embassy

khai said...

nabilla : tu la.bertuah berkesempatan dpt rasa.hehe
insyaAllah..taun2 dpn dpt buat :)

unknown said...

seronoknyer dapat rase budaya orang...

khai said...

unknown:alhamdullilah :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...