Saturday, June 4, 2011

title : 'medical student'


membuka tinta hari ni dengan lafaz bismillahirahmanirrahim
permulaan hari yang cukup indah..bumi moscow hari ini cukup tenang dan damai
alhamdullilah..nikmat ALLAH SWT tiada pengakhiran ;)

mendapat satu noti yang cukup berguna apabila aku log in FB
membuatkan aku tetiba mahu berkongsi ngan sume hari ni :
post daripada seorang pelajar perubatan di indonesia dalam salah 1 group yang aku join lam FB
tahniah buat semua pelajar2 perubatan seluruh dunia
kecekalan,kegigihan dan pengorbanan selama ni terbukti
dengan pengiktirafan Guinness Book Of World Records;)

segala apa yang dirasa..xkan mampu diganti dengan pengiktiran ini
TOUGH kah study medic?
GAHkah bertitle : 'medical student'?

aku terlalu muda dalam bidang ni untuk berkongsi
aku terlalu cetek pengalaman untuk bercerita
aku terlalu baru untuk memberikan idea
pendapat aku ringkas je..
buat apa nak GAH..gaji rendah berbanding bakal graduan engineering
duduk hospital..bukannya CEO sebuah syarikat 
nak kata berbakti..CIKGU pun berbakti
tanpa CIKGU tiadalah doktor kan?
so..jangan jadikan alasan title doktor mahupun medical student
membuatkan kita hebat mahupun gah..salah sama sekali
kita semua sama 
sama seperti mana mereka yang berada dalam bidang yang lain juga


 TOUGH?
sesuatu yang enak untuk dikongsi
setahun dalam bidang ni
walaupun satu angka yang masih kecil bunyinya
aku rasa aku dah dapat feel ;)
TOUGH bidang ni ertinya kita HAPPY ;)

siapa kata pelajar medic xleh bersosial?
siapa kata pelajar medic wajar deactive blog,FB or TWITTER?
siapa kata pelajar medic masam muka kerana tension study?
siapa kata belajar medic perlu berkurung hendap buku tiap jam dan hari?

pandangan2 nilah yang hanya meletakkan jurusan ini digeruni
rata2 pelajar lepasan SPM meletakkan tindakan yang sama
peluang melanjutkan pelajaran lam bidang kedoktoran ditolak
kalau terima pun atas desakan family
tu pun xikhlas..sampai tensionkan diri
dek takut merana..tersadai ditengah jalan..tak boleh ikut syllabus
tidak ada life..24 jam belajar sampai akhir usia
adakah ini semua mentaliti masyarakat kita kini?
itu silapnya kita..


cuba kita fikirkan ini :
tiada kejayaan tanpa usaha
tiada pengorbanan tanpa kecekalan
tiada erti kegigihan tanpa pengorbanan
belajar jurusan perubatan..seperti juga bidang2 yang lain
memerlukan masa untuk belajar,ulangkaji dan research
tapi tanpa menidakkan erti bersosial dan bermain 

jalan perubatan ini adalah jalan yang mulia
ilmu yang kita cari ini adalah ilmu untuk dunia dan akhirat
niat kita juga adalah sama : belajar untuk menolong masyarakat di luar sana yang merana
kita mencari keberkatan...kita mencari keredhaan
hari2 kita study
dengan harapan satu hari kelak ilmu ini mampu kita aplikasikan dengan cemerlang
hari2 kita membaca untuk exam
dengan harapan ilmu ini melekat dalam diri untuk kegunaan kelak
hari2 kita mengadap buku anatomy..kita happy
kerana penciptaan manusia itu cukup unik untuk diungkap
hari2 kita bersuka ria
dengan kata erti kita mencapai sedikit fun selepas menimba segala ilmu pengetahuan
hari2 kita ke kelas
khusyuk menghafaz..rujuk lecturer..bererti kita minat : kita mahu terus mengungkap
ilmu perubatan..ilmu yang diangkat martabatnya di sisi Maha Pencipta
kita berjalan hari2
dengan harapan segala ilmu yang tersimpan di minda
akan mampu menjadi rujukan tatkala menolong orang yang merana kesakitan
dan hari2 kita berdoa selepas solat
dengan harapan jalan yang kita dapat ini akan mendapat berkat dan kejayaan

bukankah itu namanya kita HAPPY dan FUN?









buat semua teman yang berada di bumi russia
walaupun title : 'medical student' kita diragui sesetengah masyarakat kuno di bumi sendiri
namun ingatlah,mereka berkata2 bukan atas dasar pengalaman
yang melalui segala pengalaman itu kita..dan yang berjaya itu juga kita
bukan mereka
mana mungkin kualiti kita diragui,kita pelajar cemerlang yang dihantar khas ke luar negara
untuk menimba segala tinta ilmu yang tiada di bumi sendiri
cemerlangnya kita di sini..tidak memerlukan kefahaman daripada mereka
kerana setiap ilmu perubatan yang kita pelajari tak ubah seperti perubatan di bumi sendiri
membezakan kita : hanya mentaliti cetek yang penuh hasutan dengki
biarkan mereka dengan kata2 kita syok sendiri..berkhayal tak tentu hala
tanpa mereka ketahui..seawal pagi kita bangun..harungi segala halangan
jauh perjalanan..meredah segala bentuk suhu persekitaran
untuk mencari ilmu bekalan buat merubat anak2 bumi sendiri yang menderita sakit
memohon pertolongan..niat kita ikhlas..demi kebaikan semua;)

buat semua rakan2 yang sedang memegang title : medical student
jangan pernah berbangga dengan title yang ada
jangan pernah berlagak hebat dengan apa yang kita rasa
kerana adanya kita hari ni adalah untuk masa depan negara
tanggungjawab kita..komitmen kita kelak
bakal menguji sejauh mana bakti kita kepada masyarakat
jangan pernah menodai erti sebenar title ini
kerana sesukar manapun jalan yang kita hadapi detik ini
sesenang manapun jalan yang kita tempuh untuk hari mendatang
kita menuju kearah jalan keredhaan..keredhaan ALLAH SWT..dunia dan akhirat;)


buat semua adik2 yang sedang atau ingin mencuba nasib dalam bidang perubatan
niat dan misi korang amatlah tepat
belajarlah rajin2 untuk mendapat tempat
perbetulkan niat..teruskan istiqamah..
jangan hiraukan kata2 mak limah mahupun mak tipah..media mahupun buah mulut akhbar
kerana yang menjadikan diri kita manusia..adalah kita
 yang mencanangkan masa depan kita..adalah kita
dan yang melalui segala isi keperitan,kegembiraan dan kebahagiaan juga kita
bukan mereka


jalan kita masih panjang..bukan untuk sehari dua
kukuhkan kekuatan diri..pecutkan momentum dan bersedia dengan inertia yang ada
bersedia untuk redha dengan segala dugaan mendatang
lupakan segala niat untuk mencapai kemewahan 
semoga menjadi doktor yang beriman dan cemerlang kelak
teruskan usaha !
sama2 kita sampai di puncak jaya !;)


amin
selagi ini masih menjadi milik diri..selagi itu perjuangan ini takkan pernah berhenti

13 comments:

hajar said...

terasa bersemangat plak nak amik medic.huhu

nice entry!

ezzaty said...

tol2..kadang-kadang amek medic mesti pandang tinggi :)

http://ezzatyharith.blogspot.com/2011/06/nikmat-dan-ujian.html

~tRah~ said...

medic mmg best la...tp malangnya sy x layak...hoho

khai said...

hajar:kalau minat,pasangkan niat,.blajr betul2 neh..iA;)

ezzaty:yup..yg penting,kita bljr untuk msyrakat..dunia n akhirat kn?iA;)

trah:xpe..bukn medic sje best,sume bidg best,sumenye ade keistimewaan..teruskan cmerlang lam bidang yg trah amik k.good luck;)

syira slyfix (: said...

semangat aku baca .
teruskan usaha anda yar .
(:

Anonymous said...

very great entry...sgt2 bagos..smoge brjaye dan sentiase dirahmati :)

khai said...

syira:iA syira.syir pun sme..amin2;)

anonymous:amin2..insyaALLAH..semoga mendapat berkatNya;)

jaa64 said...

nice post!!!i'm a medical student too :)

khai said...

jaa:tq..medic kat mne?;)

Afsar said...

cuti sem 4 bulan terlalu lamer, tgk pic2 kamu ni, terus rasa nak balik belajar, rindu~

encikAPPLE said...

tak pernah rase nk amek medic, tp teringin nk amek dentist ;p

btw,gamba2 dy nampak sungguh fun :)

khai said...

afsar:lame doe cuti.haha
blaja medic kat ne?

en apple:xpe2..yg penting,setiap kerjaya kite yg nk kite amik.kite blaja betul2..iA;)

atikah rezuan said...

atikah: assalamualaikum,saya bru nk msuk pre medical bulan 2 ke rusia.alhamdulillah rezeki..tp bgaimna dgn duit tgan sebulan di sana brpa?dan adakah plu beli buku di malaysia atau cukup buku di rusia?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...