Saturday, January 5, 2013

2013 dan azam 2012

5 pagi yang cukup hening
tutup lampu pasang laptop
layan lagu Youtube..pasang earphone kasi sound paling kuat!
erm..dah lama aku xdapat feel ni
layan hati perasaan tekan keyboard update blog
walhal aku xdapat lari dari hakikat
 yang blogging kini cukup asing buat diri sejak akhir2 ni
aku tak tahu apa alasan yang munasabah
maaf buat semua andai apa yang diharapkan xdapat tuk aku laksanakan
insyaAllah..entri pertama 2013 semangat baru untuk berblogging :)

selamat tahun baru 2013 buat semua yang baca entri ni
insyaAllah..aku doakan yang terbaik buat semua..amin :)
seperti biasa,bila bercakap soal tahun baru
tidak lari daripada azam 
semua orang bercakap pasal azam
azam tuk terus berjaya,nak dapat jodoh yang baik
nak capai tu,nak shopping ni
tapi bagi aku
bila bercakap pasal azam
tiada apa yang dapat membuatkan aku berfikir panjang
sejak 20 tahun aku berada atas bumi Allah ni
azam aku tak pernah tetap segala apa yang aku buat semua ikut kata hati
boleh berubah dalam masa sekejap
pendirian aku memang tak pernah tetap..satu kelemahan ke kawan2?

namun
satu kesyukuran aku panjatkan pada Allah SWT
walaupun hakikatnya azam aku tak pernah tetap
pendirian aku meronta-ronta berjalan berhenti kembali pergi jauh mati tertanam rapat
namun 
ada satu perkara dalam fikiran aku yang tak pernah lari
apa yang aku buat,setiap saat dan detik gerak mata mulut badan tangan kaki
segala-galanya aku buat aku fikir keluarga aku
ntah penyakit apa yang aku dapat
hakikatnya mereka terlalu kuat dalam fikiran aku

istimewanya kehidupan
apabila Allah bagi setiap hambaNya akal dan perasaan
apabila perasaan tu bermain di fikiran
mampu membuatkan kita jiwa kacau
hebat kan?

bayangan mereka terlalu kuat dalam jasad aku
dan aku mengerti
azam aku satu je dari aku kecik sampai sekarang
aku nak terus tengok senyuman mak ayah aku
tak cukup lagi ke sengsara mereka bela aku sebelum ni?
tak cukup lagi ke derita mereka kasi aku senang sebelum ni?

alhamdullilah..
aku ada hari ni tuk kesinambungan azam 2012 dan tahun2 sebelumnya :)
apa yang aku nampak
apa yang aku lihat
apa yang aku dengar
adalah satu harapan satu kekuatan
untuk aku terus berdiri mencapai azam aku
aku tak perlukan kecemerlangan yang besar untuk aku lalui 2013 yang berbaki 360 hari lagi
aku juga tak perlukan habuan atas setiap apa yang aku ingin kecapi
aku tak perlukan kemewahan apatah lagi keseronokan berpanjangan untuk aku teruskan hajat
yang aku perlukan doa semua
restu mak ayah
berkat Allah SWT
itu yang mampu membawa aku terus di tahun 2013


setiap daripada kita ada azam yang tersendiri
ada yang cuba luahkan kerana terlalu yakin untuk dicapai
ada yang cuba sembunyikan kerana terlalu rendahkan diri kurang yakin untuk dicapai
ada yang cuba ambil mudah kerana fikir tu just angan-angan
cuba kita fikir
apakah azam tu akan mampu memberikan satu kepuasan hasil atas kesungguhan kita mengejarnya?
cukupkah sekadar kejayaan untuk kita impikan hasil perjuangan?
jangan lupa kawan-kawan
kejayaan akan lebih bermakna andai ianya ditemani dengan kebahagiaan :)
cuba garapkan azam yang mampu kita capai kedua-duanya
pasti manis diakhirnya
cubalah!

*maaf kawan2 yang ada add di Facebook yang tak diapprove
jumlah kawan dah nak capai limit
limit di FB bukan bererti limit tuk ukhwah kan? :)
feel free jumpa aku di
Instagram : mkhadhari
ukhwah fillah abadan abada :)
selamat tahun baru 2013!
semoga 2013 hadir dengan lebih bermakna!yeaahh!

8 comments:

luqman zakaria said...

selamat tahun baru jgk!!huhu~

laskar pelangi said...

semoga tahun 2013 ni memberikan kejayaan yg berganda-ganda.InsyaAllah :)

♥ shazSazny18 ♥ said...

semoga tahun baru ni membawa pelbagai manfaat dlm hdup awak :)

hamizah samsudin said...

azam tuk kahwin wikikikik

khai said...

luqman : terima kasih :)

khai said...

laskar pelangi : iAllah amin :)

khai said...

shazsazny : iAllah sama2 kearah tu :)

khai said...

hamizah : haha bagus dh tu azam kahwin :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...